Kristoffer Gunnartz har tilldelats årets upplaga av SFVJs pris för god och granskande vetenskapsjournalistik. Han får priset för boken "Välkommen till övervakningssamhället" (bokförlaget DN, 2006).

Juryn gav priset till Kristoffer Gunnartz för att han "ifrågasätter övervakningssystemens effektivitet på ett intelligent sätt, och med ett målande språk förnyar den svenska vetenskapsjournalistiken. Med en konsekvent hållning och ett kritiskt granskande öga värnar han om individens integritet i ett samhälle där teknikutvecklingen blir allt svårare att kontrollera."

Kristoffer Gunnartz berättar att han började arbeta med boken för att han ville höja kunskapsnivån i frågan om övervakning i samhället.
– Det finns ju argument både för och emot övervakningsteknik, men ingen sida i debatten har haft någon bra underbyggnad för sina åsikter. Argumenten flöt runt lite, och handlade mycket om framtidsvisioner. Genom att arbeta med boken fick jag möjlighet att ta reda på vilka effekter övervakningen har i dag.

SFVJ, Svenska föreningen för vetenskapsjournalistik, instiftade sitt pris för tre år sedan för att uppmärksamma god och granskande vetenskapsjournalistik. Priset är ett hederspris, som symboliseras av ett enkelt diplom. Juryn har i år bestått av Eva Barkeman, Vetenskapsrådet, Anna Larsson, Sveriges Radio, Erik Mellgren, Ny Teknik och Lotta Skoglund, Utbildningsradion.
Juryn beslöt att även ge hederomnämnanden till två andra bidrag: tidskriftsartikeln "Hon tar strid om könet i hjärnan" av Per Snaprud (Forskning & Framsteg nr 1 2007), samt teveinslaget "Klimatsamvetet" (Vetenskapsmagasinet, SVT, 25 april 2007) av Jens Ergon.

– Med det här priset vill SFVJ visa vad vi tycker att god vetenskapsjournalistik ska innebära, säger Nils Lindstrand, ordförande i SFVJ. Kristoffer Gunnartzs bok om övervakning i samhället visar hur bra det kan bli när man undersöker ett viktigt teknikområde med journalistiskt höga ambitioner.

Kategorier: