Svenska föreningen för vetenskapsjournalistik gav pris till Lotta Skoglund

Lotta Skoglund har tilldelats årets upplaga av SFVJs pris för god och granskande vetenskapsjournalistik. Hon får priset för teveprogrammet ”Magnetismens okända kraft”, ett UR-program om en forskare som gör en revolutionerande upptäckt, men anklagas för fusk.

Juryn menade att Lotta Skoglund hittat en väldigt spännande historia, om den ryska fysikern Tatiana Makarovas arbete vid Umeå universitet. Hon på ett mycket skickligt sätt lyckats skildra att forskningsarbete präglas av en massa hårt arbete, stora sorger, bittra prestigestrider, svåra tvivel, stark tro, intensiv glädje - och så möjligheten till det stora genombrottet och den stora upptäckten som får oss att se världen på ett nytt sätt. Både det tekniska utförandet och de journalistiska värderingarna har varit klockrena, menade juryn.

Vid prisutdelningen den 4 oktober konstaterade Lotta Skoglund att historien växt under arbetets gång.
– På Utbildningsradion fick vi höra talas om Tatiana Makarovas arbete i Umeå, och beslöt åka dit och filma henne. Sedan kom anklagelserna om fusk, och historien förändrades. Efter diskussioner beslöt vi att hänga med och berätta den, något som inte varit helt okontroversiellt. Ska man visa en människa i kris på detta sätt, är det rätt att visa hur just en kvinnlig forskare drabbas av tvivel och starkt negativa känslor? Men till sist fortsatte vi att berätta historien som den utvecklade sig, berättade Lotta Skoglund.

SFVJ, Svenska föreningen för vetenskapsjournalistik, instiftade detta pris för två år sedan för att uppmärksamma god och granskande vetenskapsjournalistik. Priset är ett hederspris, som symboliseras av ett enkelt diplom. Juryn har i år bestått av AnnLouise Martin, SR, frilansjournalisterna Jenny Jewert och Peter Sylwan samt ordföranden i SFVJ, Nils Lindstrand.
– Det finns priser för vetenskapsjournalistik tidigare, men vi ville att vetenskapsjournalisterna i SFVJ skulle försöka visa vad vi menar med god vetenskapsjournalistik, säger Nils Lindstrand. Lotta Skoglunds film om Tatiana Makarova visar hur viktigt och intressant det kan bli när någon med journalistiskt höga ambitioner skildrar forskning och forskare.

Mer information
Lotta Skoglund, mob 070 474 63 60
Nils Lindstrand mob 0705 27 67 35

Kategorier: