DN ger rosa mardrömmar

ons, 2007-11-14 20:43

Under rubriken "Nu finns det bevis för att flickor föredrar rosa" rapporterade DN tisdagen den 21 augusti att forskare i en studie sett att kvinnor tycker mer om röda färger än vad män gör. Helt okritisk skriver DN att forskarna menar att kvinnors känsla för rött har utvecklats eftersom de samlat bär. Fast egentligen, skriver DN längre ner, tycker alla människor mest om blått (något rubriken knappast antyder).

Går man till själva källan, kan man se att forskarna menar att deras studie visar att färgvalet är genetiskt eftersom de fått liknande resultat från två olika kulturer: den brittiska och kinesiska. Men faktum är att forskarna bara har låtit 18 kinesiska kvinnor och 19 kinesiska män delta. Och dessa bodde i Storbritannien! Skillnaden mellan de kinesiska kvinnorna och männen är dessutom minimal, mycket mindre än skillnaden mellan de brittiska kvinnorna och männen. Faktum är att de kinesiska männen gillar röd/lila lika bra som de brittiska kvinnorna.

Kineser gillar över huvud taget rött bättre än britter. Det menar forskarna däremot är kulturellt: rött är färgen för tur i Kina. Hur dagens massiva marknadsföring av rosa mot västerländska flickor påverkar studien kommenterar forskarna inte.

För att kunna dra slutsatsen att skillnaden är genetisk borde forskarna självklart studera fler kulturer med människor från alla samhällsklasser. Att DN helt okritiskt återger så uppenbart hårdtolkad forskning är både märkligt och sorgligt.

Ann Fernholm, Erika Ingvald, Nils Lindstrand, Anneli Megner, George Strachal
Alla ledamöter i styrelsen för Svenska föreningen för vetenskapsjournalistik, SFVJ

Kategorier: