Är vi beredda på nanorevolutionen?

ons, 2007-11-14 20:45

Ny bok från Vetenskapsrådet:
Där guld glimmar blått – forskare om den lilla nanorevolutionen

Å ena sidan cancerframkallande nanopartiklar i solkrämer, å andra sidan nanomediciner som botar cancer. Löften från nanomaterial som löser energiproblem och hot från nanopartiklar som skadar våra lungor. Har allmänheten, forskarsamhället och politikerna koll på nanoteknikens möjligheter och risker?

I Där guld glimmar blått – forskare om den lilla nanorevolutionen berättar svenska och internationella forskare om vilka möjligheter och risker nanotekniken för med sig.

Ur boken:
– Vi är bara i början av en ny industriell revolution. Inte ens om tio-femton år kommer vi att vara nära att se den fulla effekten av nanotekniken. Vi befinner oss ungefär där utvecklingen av datorn var mot slutet av 1950-talet, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Beställ boken på www.vr.se/pop eller i närmaste Pocketshop.

Författare: Ann Fernholm, Erika Ingvald, Elisabeth Sjöstedt
Redaktör: Kristina Sundbaum, Vetenskapsrådet
Redaktionsråd: Bengt Westerberg, Eleanor Campbell, Bengt Fadeel, Göran Hermerén, Lars Samuelson, Maria Strømme, Kajsa Uvdal

I Pocketerad populärvetenskap (Pop), en bokserie från Vetenskapsrådet, ger forskare en lättillgänglig och samlad bild av var forskningen står i en aktuell samhällsfråga.

Kategorier: